TORKADE BLOMMOR HÅLLBARHET

Hållbarhet och blommor i samma andetag! Tusen rosors vision är att förse alla med vackra och unika blomsterbuketter på ett grönt och hållbart vis.

MINSKA DITT CO2-UTSLÄPP

Klassiska och färska blomsterbuketter genererar särskilt höga CO2-utsläpp eftersom de oftast odlas i växthus med användning av bekämpningsmedel. Dessutom är det vanligt att blommorna odlas i länder som Kenya och transporteras över långa sträckor till Europa. Tusen rosor bevarar miljön genom att odla våra blommor utomhus på fält.

Tusen rosor är engagerade i Science-Based Targets (SBTi) och strävar efter att uppfylla målen i Parisavtalet, inklusive minskning av CO2-utsläpp och att begränsa temperaturökningen till högst 1,5 grader.

BLOMSTERPRODUKTION

I produktionsprocessen integreras även solceller och en bevattningsanläggning som främst utnyttjar regnvatten. På så vis undviker vi de utsläpp av bränsle som annars uppstår vid transporten av blommor till Sverige.

När du väljer att köpa miljövänliga blommor från Tusen rosor, minskar klimatavtrycket avsevärt. Faktum är att du minskar CO2-utsläppen med 99% under en period på 6 månader jämfört med om du skulle köpa en ny färsk bukett varje vecka. Med andra ord sparar du lika mycket CO2 som en bussresa mellan Malmö och Lissabon, tur och retur. Fantastiskt, eller hur?

HEMLIGHETEN BAKOM BLOMSTERPRAKTEN

Blommornas resa inom EU inleds utomhus under öppen himmel, helt utan användning av bekämpningsmedel eller andra miljöskadliga ämnen. Vid en noggrant vald tidpunkt skördas blommorna och placeras sedan i vatten. Vattnet är blandat med en speciell, biologiskt nedbrytbar nektar baserad på växter, vilken inte innehåller några skadliga eller kemiska ämnen. På detta sätt stoppas den biologiska åldrandeprocessen för blommorna, och deras fräschör bevaras. Blomsterprakten varar i minst 8 månader.

Tusen rosor har en kort produktionskedja med kvalitetskontroll i varje steg. En hög kvalitet innebär att du kan njuta av din bukett mer, och förhoppningsvis kan du också behålla den under en längre tid. På vårt blomsterbinderi i Malmö lägger våra florister ner mycket tid på att säkerställa att varje blomma och blad uppfyller våra stränga krav. Buketterna paketeras omsorgsfullt i silkespapper och levereras sedan till dig i en vacker kartong.

Hållbara designlösningar

De distinkta blombuketterna finns tillgängliga i olika designer och färger. Varje bukett är noggrant utformad med hänsyn till säsongens färgpalett och kombinerad för att skapa en fräsch och nyskapande känsla inför den kommande årstiden. Vår designer har beaktat bukettens långa hållbarhet under själva designprocessen för att säkerställa att du kan se fram emot att ha den i ditt hem i minst 8 månader.

I designprocessen strävar vi efter att bevara de naturliga färgerna hos vissa blommor samtidigt som andra får organiska färger på ett skonsamt och miljövänligt sätt. Denna metod gör att våra hållbara buketter ger ett vackert intryck i ditt hem utan att verka konstgjorda. Nedan har vi sammanställt några tips för att hjälpa dig att behålla fräschören i din Tusen Rosor-bukett så länge som möjligt.

Blommans livscykel: Från naturen och tillbaka igen

När du inte längre vill behålla din bukett finns det många olika sätt att återanvända den på, vilket minimerar onödigt avfall. Ett kreativt alternativ är att använda DIY-metoder för att upcycla buketten och ge den nytt liv genom att skapa en ny form.

Om buketten fortfarande är fräsch och vacker är en annan möjlighet att ge den som en gåva till någon du bryr dig om. När bukettens livslängd är över kan du enkelt kompostera den eller lämna den som växtavfall på din lokala återvinningsstation. Eftersom Tusen Rosors bukett är helt naturlig bryts den ned på samma sätt som andra biologiskt nedbrytbara produkter. På detta sätt undviker vi att negativt påverka vår vackra och sköra värld.

FN:s 17 globala hållbarhetsmål

På Tusen Rosor har vi framtiden i åtanke och arbetar aktivt för att stödja tre av FN:s 17 globala mål. Du kan få mer information om vårt engagemang för dessa mål här.

Genom att övergå från konventionella blomsterbuketter med kort livslängd till buketter från Tusen Rosor kan du minska din konsumtion och därigenom bidra till en mer ansvarsfull och hållbar produktion. Den långa hållbarheten minskar avfallet, och tillsammans skapar vi goda vanor.

Tusen Rosor bidrar till klimatet genom att undvika flygtransporter. Våra buketter utgör ett hållbart alternativ till blommor som odlas i uppvärmda drivhus med hög energiförbrukning. Vårt mål är att minska utsläppen av växthusgaser och därigenom begränsa klimatpåverkan.

Vi värnar om alla ekosystem. Tusen Rosor blommor odlas därför utomhus i Europa utan användning av bekämpningsmedel eller andra miljöfarliga ämnen. Blommorna har handplockats och deras färskhet bevarats genom användning av en biologiskt nedbrytbar nektar. Slutligen binds de till vackra buketter i Sverige.